Gubbvad - muskelbristning i vaden

”Tjong!” Så kanske det inte låter när man får en bristning i vaden, men det kan kännas så. Och även om löpare av alla möjliga typer och åldrar drabbas är det vanligast bland män som inte är så jätteunga vilket gör att en bristning i vaden ofta går under namnet ”Gubbvad”. Skadan kan bero på flera olika saker vilket gör att du behöver läsa den här artikeln så du får lite koll och kan undvika löpförbud, haltande gång och att någon kan kalla dig ”gubbe” helt utan att du kan säga emot.   

Gubbvad är en ganska vanlig skada bland löpare. Namnet till trots behöver man varken vara av manligt kön eller inträtt i ”gubbåldern”, vad det nu är. Men det hjälper. Eller rättare sagt, det är helt enkelt mycket vanligare bland män än bland kvinnor och vanligare bland äldre män än yngre.

– Män är helt klart i majoritet och jag skulle säga att könsfördelningen är ungefär 80/20, säger naprapaterna på Göteborgs Naprapat- och idrottsklinik. 

 

Varför männen är överrepresenterade finns det flera svar på. En del rent fysiska medan andra kanske är mer psykologiska.

– Män har oftare en övertro på sig själva och sin förmåga, speciellt när det gäller farter. Det kan handla både om farten på snabba intervaller eller fartökningar i ett pass.  

Det är just vid högre farter som gubbvaden har en tendens av att slå till och därmed orsaka muskelbristning i vaden. Det gör det lätt att anta att det är frågan om en ren överbelastning, att man varit för klen i vaden i förhållande till vad man utsätter den för. Därmed är det också lätt att tro att tusen miljoner tåhävningar är lösningen. Till viss del stämmer det. Rejält starka vader har betydligt mindre risk att åka på en bristning. Men gubbvad kan även handla om brist på rörlighet och då faktiskt inte bara i vaderna utan också kring höften och i ryggen. Det är också därför som ålder är en faktor som ökar risken att drabbas av bristning i vaden, då många blir stelare med stigande ålder. Stelheten leder även till sämre elasticitet i kroppens delar vilket gör att de lättare går sönder, ungefär som att en gammal, torr gummisnodd lättare går av jämfört med en snodd som just tagits ur förpackningen. Det här är dock inget förfall som är oundvikligt. Sköter man sin rörlighetsträning kommer kroppens gummisnoddar att hålla sig fräsch bra mycket längre än om du inte gör det. Här kan man också se en viss skillnad mellan könen, även om det så klart finns undantag åt alla håll.

– Det kan vara genetisk, men kolla bara stretchhörnan på ett gym. Där är fördelningen också ungefär 80/20, säger naprapaterna.

 

Bristning i vaden

”Gubbvad” är alltså en form av bristning. Men skadan kan sitta på lite olika ställen, i olika muskler och ha olika orsaker. Jag tänker därför reder ut vad det hela handlar om och hur våra vader ser ut och fungerar. 

Den enklaste förklaringen är som sagt att skadan är en typ av bristning i någon av de två vadmusklerna. Muskelfibrerna har dragits isär så såpass mycket att de gått sönder. Även om man i regel säger ”vaden”, i singular, har vi två vadmuskler i varje ben. Den ena (gastrocneminus) är formad som två små ”bullar” och ligger ovanpå så den nästan helt täcker den undre, soleus, se bild här nedan. Längst ner sitter båda vadmusklerna fast i hälsenan. Den övre, gastrocnemius, sitter i ovandelen fast ovanför knävecket. Den innehåller också mer av de snabbaste muskelfibrerna och är alltså lite mer ansvarig för spänsten i frånskjutet. Den undre muskeln, soleus, sitter i ovandelen fast under knävecket, och innehåller lite mer av de uthålligaste muskelfibrerna och är lite mer ansvarig för det excentriska arbetet som gör att ditt knä inte åker fram och slår i marken när du landar i ett löpsteg.

Muskelbristning i vaden, även kallat gubbvad, är en muskelskada som drabbar vaden. Vi på Göteborgs naprapat- och idrottsklinik hjälper dig att behandla och bota din muskelbristning. Kontakta oss idag!

 

Det röda sträcket ringar in gastrocnemius, som kan se ut som två ”bullar” och som ligger ovanpå soleus som är inringat i turkos. På ett ungefär.  

 

Muskelbristning i vaden läkningstid

Grovt sett kan man dela in gubbvad i två varianter. I båda fallen handlar det om att muskelfibrerna dragits isär och gått sönder men av helt olika orsaker, vilket gör att de ofta tar olika lång tid att läka. Den ena varianten är när det hugger till i muskeln och det gör ont att belasta samt när man trycker ifrån. Den varianten kallas ibland för ”tennisvad” och då kan smärtan sitta på lite olika ställen men ofta där muskeln går över till hälsenan. Här handlar det om klassisk överbelastning, till exempel att du börjar springa snabba, hårda intervallpass på en bana när snön har smält eller att du är på semester och tycker att det är jätteskönt att springa barfota på stranden varje morgon. Eller så har du köpt de där nya, sköna löparskorna som är helt platta (mer om det längre fram).

 – Så finns den varianten av gubbvad där muskelbristningen sitter djupare och mer mitt i vaden. Det är den lite jobbigare varianten då det tar längre tid att bli bra, säger naprapaterna. 

Då sitter bristningen i regel i den undre vadmuskeln, soleus, och beror på cirkulationsproblem. Det är fortfarande en bristning till följd av överbelastning men där vaden fungerar sämre på grund av sämre syresättning och då är i regel ischiasnerven inblandad. Ischiasnerven är en tjock nerv som behöver kunna röra sig och glida från bäcken till fot. Gör den inte det blir den sämre syresatt. Det är inte helt ovanligt att nerven hamnat lite i kläm i en stel rygg. Och när den stela ryggen gör att ischiasnerven fungerar sämre kan det alltså leda till att vaden blir svagare, vilket är orsaken till bristningen. Enkelt uttryckt: funkar inte nerven som den ska funkar inte muskeln som den ska. Då måste man rikta in sin rehab och prehab på ryggen. Tåhävningar kommer alltså inte lösa problemet på lång sikt, även om tåhävningar ändå alltid får räknas som något bra som du gör för lite av. På filmen nedan ser du ett exempel på en rörlighetsövning som naprapaterna rekommenderar för ökad rörlighet i ryggen. Försök hålla båda axlarna i golvet hela tiden. Lyft benet rakt upp och släng det sedan upp mot motsatt hand. Gör minst 10 repetitioner åt varje håll.

OBS! Försök att ha ett betydligt rakare ben än den stela gubben på filmen för att även få lite rörlighetsträning för baksida lår. Man kan även göra övningen liggandes på mage och att man även då slänger upp fötterna/hälarna mot motsatt hand.

Film: Fredrik Zillén

Muskelbristning vad rehab

Det första du bör göra om eller när det hugger till i vaden är att linda den ganska hårt. Det ska helst göras omedelbart. Väntar du en kvart gör det knappt någon nytta alls. Eftersom man sällan har en elastiska binda med sig under träningspasset får du vara lite uppfinningsrik. Använd dina strumpor, din tröja eller en buff. Det spelar ingen roll vad du använder men genom att linda vaden snabbt minskar du risken att blödning och svullnad uppstår, vilket förkortar läkningstiden. Man kan ofta höra råd om is och högläge men det är absolut viktigast att linda och skapa ett tryck i vaden. Sedan är det hemgång som gäller, där du letar upp den där elastiska bindan du har liggande någonstans.  

I ungefär 48 timmar efter muskelbristningen håller du kvar trycket och låter vaden vila. Ingen ökad cirkulation eller massage de första två dygnen. Ligg still, i den mån det går. Högläge för den skadade vaden kan också vara bra. Att palla upp benet i sängen så du sover med benet i högläge (högre än hjärtat) är det att rekommendera.

Hur du sedan ska komma igång igen kan vara svårt att ge rådgivning om, då både skadans omfång och personen den sitter på är avgörande. I regel är det dock bra att först och främst börja med lugna promenader, som efter ett tag utvecklas till raska. Cykel, simning och vattenlöpning är också bra. Därefter kan man börja lite smått med små och snälla excentriska tåhävningar.

– Det är smärtan som avgör. Gör det ont, gör det inte. Tänk att det är som ett sår. Är du där och pillar i såret går det upp.  

Generellt kan man räkna med att det tar cirka sex veckor innan muskelbristningen i vaden är helt läkt. Det beror så klart på hur stor bristningen är och vem som fått den. Man kan också känna sig relativt återställd snabbare än så, men för att återfå precis lika mycket styrka som före bristningen tar det i regel cirka sex veckor.

 

Andra riskfaktorer - dålig aktivering av sätet

Som så många andra gånger när man pratar om löparskador finns det en god möjlighet att dålig aktivering av sätesmusklerna är en orsak till vadproblem. Om inte skinkorna, kroppens största muskler, gör sitt jobb kommer kroppen leta efter någon annan del som får kompensera för detta. Då är det inte ovanligt att man gör en liten extra aktivering i vaderna för att få fart på frånskjutet, vilket så klart ökar både den totala belastningen och risken för en muskelbristning i vaden. Jag har träffat ett flertal löpare som blivit av med sina skadedrabbade vader efter att de fått hjälp med att justera tekniken så att kroppen får möjlighet att på ett bättre sätt aktivera sätet i löpning.  

När vi nu är på väg in i en årstid med risk för snö och slask och allmän halka ökar risken för gubbvad. För när kroppen känner att fötterna inte riktigt får grepp om marken utan sjunker ner eller slirar iväg finns det stor risk att man trycker till lite extra med vaderna för att just hitta grepp och frånskjut. Det här är något som sker i princip omedvetet vilket gör det svårt att styra över. Men det finns alltså en ökad risk för överansträngning och bristning i vaden när man springer i snömodd.

 

Skor och löpteknik vid muskelbristning i vaden

Att försöka justera sitt löpsteg så att man springer mer på framfoten är också ett relativt säkert sätt att belasta sina vader lite för mycket, det vet alla som har provat. För att inte tala om när man kanske går över till riktigt minimalistiska skor, eller skor som är helt platta. Det vill säga med så kallat ”zero drop”. Nu påstår jag inte att det är dåligt att försöka belasta framfoten mer än tidigare eller att minimalistiska eller platta skor är dåliga. Verkligen inte. Det jag säger är att det inte är helt ovanligt med muskelbristningar i vaden på grund av plattare skor. Det är dessutom extremt vanligt att löpare som försöker landa mer på framfoten inte ändrar så mycket mer än vinkeln i vristen så att tårna och foten pekar nedåt precis innan landning. Löpare som landar lite väl tungt på hälen och därmed kan vinna på en landning som i alla fall är mer mitt på foten ska däremot låta bli att just försöka sätta ner framfoten först. Då går det nästan alltid åt skogen. Det absolut bästa sättet att minska tung landning på hälen är att flytta in landningen längre in under tyngdpunkten/höften, inte trycka ner framfoten. Då blir löpningen mer energisnål samtidigt som belastningen av vaden blir betydligt mycket mindre. 

 

Summering: 

Muskelbristningar i vaden kan bero på klassisk överbelastning. Du har helt enkelt sprungit för hårt eller för mycket. Eller så drabbas du av överbelastning på grund av att du försökt gå över till att springa mer på framfoten, i minimalistiska skor eller löparskor som är helt platta. Eller så går vaden sönder på grund av att den får utgöra en för stor andel av arbetet, eftersom du inte använder sätet optimalt vilket kan bero på att du helt enkelt inte rör dig på ett optimalt sätt, eller att du är för stel i höftböjarmusklerna som då gör det svårare att arbeta bra med säte.

Så var det den andra orsaken, det vill säga när det handlar om att syresättningen till vaden inte är optimal på grund av dålig rörlighet i ryggen. Det är en av anledningarna till du känner av en djupare smärta mitt i Soleus, den understa vadmuskeln där skadan är lokaliserad. För att förhindra att det händer är det bra med rörlighetsövningar som den på filmen i den här artikeln.

 

Är du i behov av en naprapat? Kontakta oss för mer information och rådgivning.

 

Text och bild: Fredrik Zillén

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.