Tennisarmbåge
Om du har ont på utsidan av din armbåge kan du ha drabbats av så kallad tennisarmbåge. Även om namnet ger en tydlig hint om vilken sport där problemet oftast förekommer, behöver du inte ha spelat tennis för att råka ut för smärtan. Symptomen uppstår ofta efter att du har överansträngt din underarm genom upprepade rörelser. Smärtan beror på små rupturer (sprickor) i seninfästningen till din armbåge, och tar oftast relativt lång tid att läka.
Vad är tennisarmbåge?
Tennisarmbåge är ett tillstånd som orsakar smärta vid armbågens muskelfästen. Smärtan beror oftast på överansträngning eller skada som kan uppkomma vid ett monotont och upprepat rörelsemönster. Det kan handla om alltifrån skalning av en större mängd potatis till sågning och ensidigt arbete.
För att säkerställa att du drabbats av tennisarmbåge utför vi undersökningar där vi prövar musklernas reaktion vid rörelse och belastning. Undersökningen baseras på olika tester som bland annat påvisar skadans intensitet.
De vanligaste symptomen vid tennisarmbåge är:
- smärta i armbågen
- svaghet i handgreppet
- svårigheter att räta ut armen
- ömmande och strålande smärta längst med armbågens baksida
- smärta vid vila samt vid rotering av underarmen
Tennisarmbåge behandling
Tennisarmbåge är ingen kronisk skada, utan tillståndet läker vanligtvis ut av sig självt inom ett till två år. Du kan dock påskynda läkningen med hjälp av vila, varierad belastning samt skonsam träning som sakta men säkert stärker upp armbågens funktion igen.
För att behandla tennisarmbåge kan du:
- Vila armen från aktivitet som belastar det drabbade området.
- Ta pauser och undvika att utföra monotona arbetsrörelser.
- Utföra lätta övningar för att hålla igång muskulaturen.
- Öka belastningen på armbågen successivt.
Vid svårare smärta kan mer en mer ingående behandling behövas för att kunna råda bot på problemet. Vi på Göteborgs naprapat- och idrottsklinik har lång erfarenhet av behandling av tennisarmbåge och kan förse dig med rätt behandling och rehabilitering som anpassas efter dina symptom.
Kontakta oss för rådgivning och tidsbokning!